دراسة فعالية بعض المستخلصات النباتية ضد فطرPenicillium digitatum المسبب للعفن الأخضر في البرتقال

  • أحلام القمودي زعيط كلية العلوم / جامعة الزاوية
  • أماني ناجي حدود كلية العلوم / جامعة الزاوية
  • سهى عبدالوهاب جموم كلية العلوم / جامعة الزاوية

Abstract

The study was conducted in the laboratories of the Botany Department - College of Science, which dealt with the effect of plant extracts of garlic, turmeric, and cloves in controlling the growth of the Penicillium digitatum fungus that infects orange fruits. All extracts showed an inhibitory effect against the fungus P. digitatum. The inhibitory effectiveness varied depending on the type and concentration of the extract and ranged between 9.1% and 48.7%. The results of the study showed that the percentage of growth decrease in the presence of clove extract amounted to 25%, while the percentage of decrease in growth in the presence of clove extract was 20%. and 7%, respectively. The results showed that the highest inhibition of fungal growth was 48.7% at a concentration of 10% for clove extract, followed by turmeric extract at 38% at the same concentration.

Author Biographies

أحلام القمودي زعيط, كلية العلوم / جامعة الزاوية

كلية العلوم / جامعة الزاوية

أماني ناجي حدود, كلية العلوم / جامعة الزاوية

كلية العلوم / جامعة الزاوية

سهى عبدالوهاب جموم, كلية العلوم / جامعة الزاوية

كلية العلوم / جامعة الزاوية

Published
2024-04-27
How to Cite
زعيطأ., حدودأ., & جمومس. (2024). دراسة فعالية بعض المستخلصات النباتية ضد فطرPenicillium digitatum المسبب للعفن الأخضر في البرتقال. Scientific Journal of Applied Sciences of Sabratha University, 157-168. https://doi.org/10.47891/sabujas.v0i0.157-168